Radio Kootwijk

Rondleiding Radio Kootwijk.

Ja, eindelijk is het dan zover! Na een aantal keren bij Radio Kootwijk te zijn geweest ga ik dan eindelijk een keer naar binnen met een rondleiding.

Met prachtig weer stappen we in de auto op weg naar dit bijzondere gebouw. Via internet hebben we kaartjes gereserveerd.

Daar aangekomen sloten we ons aan bij de groep. We moesten ons verzamelen bij de portiersloge.
De groep van bijna 20 personen luisterde aandachtig naar de gids. Hij vertelt over het dorp, de werknemens, het hotel, hoe de mensen in afzondering leefde…..

Radio Kootwijk pomphuisje
Radio Kootwijk pomphuisje
Radio Kootwijk pomphuisje trap

We gaan op weg naar het 1e gebouw. Dit is een pomphuisje (er zijn er 2 identieke van). We gaan met de hele groep naar binnen. Het is een klein gebouw…geen idee hoe dat gaat passen als daar ook een pomp in staat?!?!?
We lopen naar binnen en ik wordt bijzonder verrast. De pomp zit een heel eind in de grond. Je kijkt helemaal naar beneden. Apart om te zien. Dit had ik niet verwacht.

Na de uitleg vervolgen wij ons pad. We lopen langs wat bijgebouwen waar we uitleg krijgen. We lopen weer door en komen steeds dichter bij het grote hoofdgebouw. Aan het begin van dit gebouw staan 2 kleine gebouwen. We gaan bij 1 van die gebouwen naar binnen en krijgen koffie met wat lekkers en een film.

Na de film gaan we weer naar buiten en gaan dan eindelijk het grote gebouw in. De gids wijst ons op de Art deco stijl in het gebouw. Tja, erg mooi maar het zegt mij niets (oei, is dat erg?).

Radio Kootwijk tekst binnenkomst
Radio Kootwijk foto's
Radio Kootwijk pomp binnen
Radio Kootwijk benden ruimte
Radio Kootwijk grote zaal

We lopen eerst op de begane grond. Deze is verdeeld in verschillende ruimtes. Daar hangen ook foto’s en tekeningen.
We gaan de trap op naar boven en ja daar is hij dan, de lang verwachte zaal!

Ik heb me ogen uitgekeken, wat is dit mooi! Ik heb uiteraard foto’s hiervan gezien maar als je daar dan staat, jee zeg, dat is echt een beleving!

Radio Kootwijk grote zaal
Radio Kootwijk ramen achterkant
Radio Kootwijk oude ramen
Radio Kootwijk grote zaal van boven
Radio Kootwijk grote zaal van boven

Via een trap lopen we naar boven waar we ook een heel mooi uitzicht over de zaal hebben. De gids verteld over mensen die bijzonder krachten voelen in dit gebouw. Dat er zelfs mensen zijn geweest die hierdoor dus gewoon niet naar binnen gaan of durven.

Nou dat heb ik dan weer niet. Ik wou juist erg graag naar binnen. Ik ben helemaal weg van het gebouw. Het heeft op mij een bijzondere aantrekkingskracht. Waarom? Tja, daar vraag je me wat.. het is apart.. overweldigend… krachtig… imposant… veel meer dan alleen maar mooi. Ik kan het niet goed omschrijven. Ik zou zeggen ga erheen en laat je verrassen!

Radio Kootwijk grote zaal tegelvloer
Radio Kootwijk grote zaal tegelvloer

De gids wijst ons over een fout in de vloer en zegt waar we hem kunnen vinden.

Zie jij hem ook? 

Zit ik thuis de foto’s nog eens rustig te bekijken, zie ik op een foto nog een fout in de vloer. Maar misschien is dit wel een reparatie aan de vloer geweest en telt die niet mee.

Radio Kootwijk uitzicht voorkant
Radio Kootwijk boven doorgang
Radio Kootwijk uitzicht naar de bunker

We volgen onze weg verder naar boven en komen dan buiten te staan.
Een uitzicht! Ja, mooi hoor!

Het gebouw heeft wel te lijden en daarom is het hele dak helemaal ingepakt. Ook het gebouw zelf heeft een nieuwe buitenlaag gekregen, zodat het nu beter bestand is tegen de weersinvloeden.

Radio Kootwijk trappenhuis
Radio Kootwijk trappenhuis

Na boven helemaal rond te zijn gelopen gaan we weer naar beneden en zit de rondleiding erop. 

Nieuwsgierig geworden? Ik kan het je aanraden om te gaan! Het gebouw is beperkt open voor de rondleidingen. Hier de website van Radio Kootwijk voor meer informatie.

Ik ga zeer zeker nog een keer!